fbpx

3. CTX 1.0 gaat door

Unieke toepassingen voor kunstenaars en muzikanten

Eric blijft dagelijks werken aan zijn 4-jarige reis om zijn beëindigde Carbon producten opnieuw te maken voor Apple's Cocoa omgeving. Lees zeker blogs 1. en 2. voor een idee van deze reis en wat CTX 1.0 producten zijn. Kortom, Apple heeft ervoor gekozen te breken met het verleden en het merk Mac op één lijn te brengen met hun iDevice technologie, zowel in besturingssysteem (Cocoa) als in hardware (ARM/
AppleSilicon-processors). Als gevolg daarvan kunnen de huidige Macs ook iOS-programma's uitvoeren. Dit is logisch voor hen als een hardware/software geïntegreerd bedrijf. Laten we hier beginnen, CTX 1.0 producten zijn nieuwe Apple programma's voor hun huidige platform waar jaren aan is gewerkt en die ook als zodanig worden verkocht.

Het betekent wel dat klanten na MacOS 10.14.6 niet langer een besturingssysteem hebben om hun Carbon-programma's op te draaien. Als je een Intel Mac hebt geupdate naar Catalina of Big Sur ben je overgestapt naar een wereld met alleen Cocoa. Het is vergelijkbaar met het veranderen van je OS naar Windows - je kunt de software voor het andere platform niet draaien.

Om de laatste upgrades van de beëindigde Carbon producten ArtMatic Engine: Designer 7.5.3, Voyager 4.5.3, VQuartz 4.5.3; en MetaSynth 6.0.1, en Xx 5.5.2 zou je een dual boot computer moeten maken met een Carbon MacOS zoals 10.14.6. Ik gebruik Apple's BootCamp, sommige andere mensen gebruiken programma's van derden zoals Parallels of VMware om zowel een Carbon/Cocoa OS zoals Mojave als een CocoaMac+iOS OS zoals Catalina te draaien. Als je de juiste MacOS installatieprogramma's niet kunt vinden, probeer dan het download gedeelte van het gereedschap van deze kerel.

Als u van plan bent een Carbon MacOS te blijven gebruiken of een oudere machine bij de hand hebt, is de optie om te upgraden naar de definitieve versies nog steeds mogelijk op de Website van de erfenis -> Winkel pagina. Ze zijn beschikbaar met een "einde van het leven" korting. Als u bent overgestapt op Cocoa kijk dan uit naar nieuwe CTX 1.0 producten in de winkel op deze site als ze beschikbaar komen.

ArtMatic CTX 1.0 (Designer, Voyager, Explorer) zijn voltooid voor Catalina en zijn momenteel beschikbaar. Er zijn drie upgrades geweest en ze zijn allemaal GRATIS voor CTX 1.0 gebruikers. Ze zijn achterwaarts compatibel met MacOS 10.10 maar dat geeft problemen tussen Apple en U&I. Eric is een evenwicht aan het zoeken tussen deze problemen en het feit dat veel oudere klanten oudere MacOS versies blijven gebruiken. Er is een onderzoek omhoog om ons te helpen de voordelen/risico's hiervan af te wegen. Big Sur bevat een bug in Apple's AppKit die Cocoa gebruikersinterfaces uitvoert. We hebben een zaak openstaan met Apple en zijn bezig om dit op te lossen. Eric heeft nog een andere "work-a-round" gemaakt om de Apple bugs te omzeilen, maar deze vermindert de prestaties van de applicatie, dus hij zou liever hebben dat ze het oplossen.

MetaSynth+Xx CTX 1.0 is in ontwikkeling en we beginnen het te testen. De gebruikersinterface gebruikt Apple's AppKit en heeft dus hetzelfde probleem met Big Sur die delen van de applicatie-interface wist, dus de vrijwilligers concentreren zich op MacOS 10.10-10.13 en 10.14 en 10.15 voor nu. Het afmaken van Xx zou snel moeten gebeuren nadat MSCTX1.0 gold is.

Dus het werk... stap 1. Maak de toepassingen opnieuw in Cocoa. 2. Zorg ervoor dat ze werken op Catalina (alleen Cocoa), en Mojave (Carbon/Cocoa), en oudere MacOS (Carbon/Cocoa oude Apple bestandsindeling). 3. Herzie ze zodat ze werken op Big Sur voor Intel machines. 4. Port de programma's voor ARM/Apple Silicon processors 5. Andere revisies om aan te sluiten bij de huidige stand van Apple.

Op dit moment heeft het oplossen van het Big Sur AppKit probleem voor alle CTX apps natuurlijk invloed op de MS en Xx ontwikkelingstijdlijnen en duwt VQuartz voor Metal nog verder naar 2021. Hetzelfde verhaal in 2020. De Windows versies van de apps staan al enige tijd in de wacht - zorg ervoor dat u op de nieuwsbrief lijst staat, zie de support pagina. De beslissing was om ze te baseren op de CTX apps en niet op die van Carbon, wat zinvol was in 2019, maar met 9-15 maanden vertraging als gevolg van Apple bugs en Cocoa uitdagingen heeft dit ervoor gezorgd dat ze slechts een glinstering in mijn oog zijn op het projectplan. Het werken met de Windows-ontwikkelaar loopt nu achter op de rest van de To Dos.

Al Apple's veranderingen in besturingssystemen en processors (herinner je je de echte MacOS en PowerPC processors?) zijn een echte uitdaging geweest voor U&I om te blijven bestaan, herhaaldelijk. De manieren om de kosten voor klanten te subsidiëren zijn al lang voorbij en de markt voor desktop applicaties is de laatste 20 jaar sterk veranderd. Veel bedrijven betalen voor deze applicaties via andere investeringen omdat de kosten nooit zullen worden terugverdiend. We appreciëren ten zeerste uw steun aan wat grotendeels een vrijwillige inspanning is om ervoor te zorgen dat deze programma's beschikbaar blijven (in tegenstelling tot diegene die dat niet deden zoals Bryce, Videodelic, VTrack...). Uw donaties aan deze zaak houden letterlijk de wielen van de bus.

Kevin

nl_NLNederlands
%d bloggers vinden dit leuk: